sobota 5. marca 2011

Typy SPZ na Slovensku

Slovenská republika (SPZ/EČV):

Slovenské SPZ/EČV prešli niekoľkými vývojovými štádiami. Do roku 1997 boli vydávane značky, ktoré sa používali ešte pred rozdelením Československa (obr. 1.). Tieto boli platné do 1.1.2005, po tomto dátume sa vozidlo s takouto značkou vyradilo z evidencie a nesmelo jazdiť po štátnych komunikáciách.

Obr. 1.


Dnes môžete na slovenských cestách stretnúť tri typy značiek:

  • Značky vydávané od roku 1997 – naľavo slovenský znak v bielom poli pod ním kód štátu SK nasledované vlastnou značkou.(obr. 2.a). Od tohto momentu je oficiálny názov značiekEČV“.

Značky vydávané od 1.1.2004 (vstup Slovenska do ) – naľavo dvanásť hviezd v modrom poli reprezentujúce Európsku úniu, pod ním kód štátu SK (toto je rovnaké pre všetky krajiny ). Novinka je zavedenie odlíšenia „0“ od „O“ prerušením ťahu

(Obr. 2.b)

  • Od júna 2006 sa vydáva zatiaľ posledný typ značiek, kedy bola pomlčka medzi skratkou názvu okresu a ostatnými znakmi nahradená slovenským znakom.(Obr. 2.c).

Obr. 2.a

Obr. 2.b

Obr. 2.c


Číslovanie:

  • Prvé dve písmená značia okres






  • nasledujú 3 čísla s lineárnym rastom. (napr. za TN-887AF nasleduje TN-888AF). K dispozícii je vždy 999 kombinácií (001 – 999), 000 sa nepoužíva.
  • nakoniec dve písmená, taktiež s lineárnym rastom (napr za TN-999AF nasleduje

TN-001AG, za TN-999AZ nasleduje TN-001BA atď.). Používajú sa písmená bez diakritiky (tzn A-Z). Q sa nepoužíva.



Špeciálne značky:

  • Na požiadanie a za určitý poplatok (280) môže Policajný zbor SR vyhotoviť tiež značku obsahujúcu skratku okresu a za ním ľubovoľnú kombináciu piatich písmen a číslic (možno použiť aj Q) – napr. ZA-PETER, TN-AFK01 atd. (Obr. 3.0.)

Obr. 3.0


  • Návesy a prívesy sú označované odkonca (vyhradené je Y) napr. pre Trenčín od TN-999YZ po TN-001YA (obr. 3.1)

obr. 3.1.


  • Polícia má názov okresu nasledovaný písmenom X a potom troma číslami (napr. TN-X032) Obr. 3.2. (Kedysi sa namiesto X používalo XA – Obr. 3.2.a)

obr. 3.2a

obr. 3.2b


  • Vláda SR má značky začínajúce “P” a nasledované piatimi lineárne rastúcimi číslami (Obr. 3.3)

obr. 3.3


  • Diplomatické značky sú v tvare EE-xxyyy, kde X aj y sú čísla, X označuje krajinu (napr 12 = Čína). Y sú čísla s lineárnym rastom. V minulosti (cca okolo 1993) boli vsetky čísla typu “Y”. (obr. 3.4a – v minulosti, obr. 3.4b teraz).


Obr. 3.4a

Obr. 3.4b


  • Zahraniční pracovníci bez dipl. statusu používajú značky v rovnakom tvare, iba namiesto EE začínajú ZZ. 18 = Francúzsko.

(obr. 3.5a – v minulosti, obr. 3.5b teraz)

Obr. 3.5a

Obr. 3.5b


  • Armáda SR použivala v minulosti značky, ktoré vidíte na Obr. 3.6a neskôr 3.6b v súčastnosti používa tie na obrázku 3.6c. Prvé dve čísla znamenajú rok vydania (48 = 1998, 57 = 2007)), ostatné sú lineárne rastúce.

Obr. 3.6a

Obr. 3.6b

Obr. 3.6c


  • Importné značky majú biele pozadie, zelené písmo a začínajú písmenom “C”. Sú platné max 1 rok od vydania (obr. 3.7)

obr. 3.7


  • Exportné značky majú čierne písmo na žltom pozadí a tvar “xx – Vzzz”, kde x je skratka okresu a zzz je trojica čísel s lineárnym rastom. (Obr. 3.8)

obr. 3.8


  • Dočasné značky majú červené písmo na bielom pozadí a sú v tvare xx – Mzzz, kde x je skratka okresu a zzz je trojica čísel s lineárnym rastom. (Obr. 3.9), Bratislava má v tomto smere výnimku, jej dočasné značky maju namiesto “M” - “MA” a “MB”.

obr. 3.9


  • Značky pre historické vozidlá majú červené písmo na oranžovom pozadí a tvar xx – Hzzz (viď dočasné značky). Obr. 3.10.

obr. 3.10


  • Značky pre závodné vozidlá majú modré písmo na bielom pozadí a tvar xx – Szzz (viď dočasné značky). Obr. 3.11.

obr. 3.11.


Zdroje:

http://www.dna.nl/slovakia.htm

http://www.wikipedia.org

8 komentárov:

  1. Dočasné značky majú MA, MB, ... keď sa vyčerpajú všetky číselné kombinácie, nie len kvôli Bratislave. Aj v KE sú už MA. A majú obmedzenú platnosť na asi 5 rokov, čo predajcov núti ich stále meniť za nové

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pôžička ponuka má zníženú sadzbu
    I udeľuje pôžičky záujemcovia o finančnú pomoc. Ide o pôžičky medzi jednotlivými jednoduché podmienky a konkrétne na tento fakt niektoré ustanovenia pre riadny priebeh konania. Môj úroková sadzba počas životnosti úveru je 2 až 4% a splácanie prebieha mesačne Ak kedykoľvek máte záujem, kontaktujte ma. Tu je môj e-mailovú adresu: lucastrid123@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. totalnou katastrofou, je ze nemame tzv. male znacky, ktore umoznuju montaz na dovozove auta napr. z usa.., uz aj madari sa prisposobili,

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Odporúčam každému, kto hľadá obchodnú pôžičku, pánovi Benjaminovi, ktorý mi pomohol so pôžičkou vo výške 4 milióny USD na začatie podnikania a bolo to rýchle. Keď som od nich získal úver, bolo prekvapujúce, ako ľahko s nimi mohli pracovať. Proces bol rýchly a zabezpečiť. Určite to bol pozitívny zážitok. Vyhnite sa podvodníkom a kontaktujte pána Benjamina On. Lfdsloans@outlook.com. WhatsApp ... + 19893943740. Ak hľadáte podnikateľský úver.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Právě jsme také řešili jak nějak elegantně v dnešní době vyřešit https://napovime.cz/navod/jak-ziskat-spz-na-prani/ SPZ na přání, ale povím vám že ti úředníci vám snad neřeknou nic ani za to že byste jim dali flašku rumu. Kde je stará dobrá úřednická výpomoc..

    OdpovedaťOdstrániť